понедељак, 21. март 2016.

Акција за март и април 2010.


Ћерку хране хлебом потопљеним у заслађену воду

Грачаница – Двоје свршених средњошколаца – Маја, медицинска сестра, и њен супруг Иван, саобраћајни техничар, с ћеркицом Катарином и баком Бранком живе у трошној кући од пензије чији један део износи три хиљаде динара. Маја живи у страху како ће издржати трудноћу пошто нема новца да купи лекове, али каже најтеже јој пада то што Катарину храни шећерном водом и сувим хлебом.

Млади брачни пар Васић прегрмео је бројне претње, крађу имовине и стоке, бацање „молотовљевих коктела“ на трошну кућу, разиђивање огњишта… На лицу ово двоје родитеља нема осмеха нити, како веле, имају снаге да се радују долазећем дану јер ће Катарину поново морати да убеђују да доручкује, руча и вечера чист хлеб потопљен у заслађену воду. 

- Ово је било једно од најјачих домаћинстава у Рабовцу. Имали смо по десетак крава, супруг Мирко је радио, њиве сејане, обор пун свиња. Нисмо трпели ни за што. Али дође зло време, време страха, патњи и одрицања. Не знам шта је теже од живота у беди и сиромаштву – прича Бранка.

Васићи су обијали прагове многих институција, функционера општине, Координационог центра, Министарства за Косово и Метохију… не би ли бар једно од њих добило посао како би преживели. Али, уместо речи разумевање, доживели су понижења и вређање од појединих директора који су их буквално шутирали из својих канцеларија. 

- Моје дете се није обрадовало ни новогодишњем ни божићном поклону. До Бога хвала принцези Катарини и принцу Александру јер је Каћа од њих добила луткицу и бар на тренутак сам у њеним очима видела радост – уплакано говори мајка девојчице која ће ускоро добити брата или сестру.

Маја је у страху јер су јој лекари рекли да мора редовно да користи лекове за одржавање трудноће, а она нити има здравствено осигурање, нити има новца да плати. У помоћ су притекли само чланови Напредне странке из Грачанице који су прикупили средства и купили лекове за месец дана, али и најавили да ће организовати акцију да се Васићима реновира кров куће, да се друга беба роди у сувом дому. 

- Уби нас влага. Покушавао сам да покријем кров, али после дан-два иста прича – вели Иван. 

Васићи, иначе, живе потпуно изоловано на рубу мешовитог села Рабовце. Немају намеру да се селе. Желе да опстану на свом имању, али се и надају да ће одговорни у општини и људи добре воље помоћи да се врати осмех на њихова лица, да њихова Катарина и за неки месец друга беба осете укус свежег млека, да се успавају у топлој, без влаге соби.

Кутије ћете пронаћи у књижари Благодарник, Београдска 33, Београд и параклис Св. Јована Златоустог у Студентском граду на Новом Београду, уколико знате где можемо још да поставимо кутије, молимо вас да нас контактирате.

За све остале којима је лакше да новац уплате преко банке, ево и како то можете учинити:

Комерцијална банка
Маја Васић:
Број динарског жиро-рачуна: 205-9001007808487-33

За уплате из иностранства: 
Посредничка банка:
SWIFT – BIC: COBADEFF
Name: Commerzbank AG
City, Country: FRANKFURT AM MAIN, GERMANY

Подаци о банци:
SWIFT – BIC: KOBBRSBG
Name: Komercijalna banka AD Beograd
Street: Svetog Save 14.
City, Country: 11000 Belgrade, Republic of Serbia
Broj deviznog računa:
IBAN/Account number: RS35205903101147803075
Name: Maja Vasić
Street: Livađe
City, Country: Gračanica, Republic of Serbia

Нема коментара:

Постави коментар