среда, 16. март 2016.

O нама


Милосрдни фонд Свети Василије Велики је православна социјална иницијатива која за циљ има помагање сиромашнима, болеснима, особама са инвалидитетом, маргинализованима и заборављенима. Фонд је настао у Параклису Светог Јована Златоустог у  Студентском граду на Новом Београду, као израз делатног служења људима, руководећи се Христовим речима: „кад не учинисте једноме од ових најмањих, ни мени не учинисте“  (Мт. 25:45), као и милосрдним и добротворним радом светитеља Православне Цркве - Светог Василија Великог, Светог Јована Златоустог, Светог Јована Кронштатског, Светог Николаја Жичког, Свете новомученице Јелисавете, Свете Марије Париске и многих других. 

Од 28. маја 2010. године Милосрдни фонд Светог Василија Великог делује као пододбор Верског добортворног старатељства Српске православне цркве и има за циљ да помогне онима којима је помоћ потребна: појединцима, породицама, брачним паровима, институцијама, прихватилиштима, а које на основу сазнања и истраживања чланови пододбора заједничком одлуком одаберу за кориснике пружања помоћи. На овај начин, пододбор ВДС-а Свети Василије Велики остварује социјалну и добротворну визију светитеља и помаже не само у милосрдном и социјалном раду, већ и у мисионарској делатности Српске православне цркве. У том смислу пододбор може организовати и адекватне трибине и предавања.

Крсна слава  и заштитник Фонда је Свети Василије Велики, један од Светих Отаца Православне цркве, значајна личност православне теолошке мисли, али и велики богослов милосрђа и заговорник хришћанског идеала праведног друштва. Свети Василије Велики био је градитељ Новог Града Василијаде, у предграђу Кесарије Кападокијске, у оквиру кога су се налазиле болнице, домови за сиромашне, странце, и где се бринуло о свима којима је помоћ била потребна.

Блажен је који разуме сиромаха и убогога,
у зли дан избавиће га Господ.
Господ ће га сачувати, и живиће га, и блаженим ће га учинити на земљи,
и неће га предати у руке непријатеља његових.
Господ ће га помоћи на одру болести његове;
сву постељу његову у болести његовој променио си.

Нема коментара:

Постави коментар