среда, 14. јун 2017.

Молитве

Тропар Св. Василију Великом
По свој земљи пронесе се глас о теби, јер прими благовест твоју којом си богодолично исложио догмате; природу си бића објаснио, а људски живот Богом украсио, Царсвени свештениче,  оче преподобни Василије, моли Христа Бога да спасе душе наше.

Кондак Св. Василију Великом
Небовесниче, Василије препоодобни, показао си се као непоколебљив темељ Цркве, свима си људима дао неукрадиво господство, запечативши га својим догматима.

Молитва за сиромашне
Свемогући Боже, који си у пустињи маном помогао Твојој деци, молимо Твоју милост за све оне који су притиснути немаштином. Молимо Ти се, просвети домостројитеље Твојих дарова да могу са радошћу делити сиромашнима на земљи, а ово молимо преко Оног, који је постао сиромашан ради нас, Твог Сина, Исуса Христа, Господа нашег који живи и влада с Тобом и Духом Светим, један Боже у све векове. Амин.


Тропар за болесног
Ти Христе, који си једини брз на помоћ, одозго посети брзо напаћене слуге твоје (или: напаћеног слугу твог), и избави од болести и тешких патњи, и подигни, да би Те певали и славили (или: певао и славио), молитвама Богородице, једини Човекољупче.

Кондак за болесног

Као што си некада, Спасе, подигао Петрову ташту, и Раслабљеног на одру ношеног, тако и сада, Милосрдни, посети и исцели у постељи лежеће (или: лежећег) и смртном раном рањене болеснике (или: рањеног болесника), јер си Ти једини понео на себи болести и немоћи рода нашег, и све можеш као многомилостив.

Нема коментара:

Постави коментар